OPERATING SYSTEM

Definisi Operating System

Sistem Operasi yang biasa disebut (Operating System) atau yang biasa disingkat OS, iyalah perisian (software) sistem yang berfungsi melakukan pengawalan dan pengurusan perkakasan (hardware) serta operasi-operasi dasar dari suatu sistem Komputer.

Sistem operasi adalah satu set program yang menguruskan sumber perkakasan komputer, dan menyediakan perkhidmatan umum untuk aplikasi perisian. Sistem operasi adalah jenis yang paling penting dari perisian sistem dalam sistem komputer. Tanpa sistem operasi, pengguna tidak dapat menjalankan program aplikasi pada komputer mereka, kecuali program aplikasi booting.

Jenis-jenis Operating System:

1.WINDOWS

ms-os

Windows adalah sistem operasi yang sudah menggunakan antara muka GUI (Graphical User Interface) iaitu pendukung antar muka yang menggunakan grafik ataupun gambar, sehingga pengoperasiannya lebih mudah dan menyenangkan penggunanya. Sebagaimana banyak orang tahu, sistem operasi ini dibangunkan syarikat Microsoft yang sampai dengan sekarang telah mempunyai beberapa versi sistem operasi windows.

2.LINUX

Linux-Download-Free-Operating-System

Linux merupakan Sistem operasi open source yang pertama kali dikembangkan oleh Linus Torvalds. Linux banyak disukai oleh insan-insan mandiri lantaran sebagai OS opensource linux membolehkan penggunanya untuk mengubah, menambah pun mengurangkan sistem secara keseluruhan. Dan lantaran bersifat open source, maka sistem operasi linux banyak dibangunkan oleh tangan-tangan kreatif sehingga menghasilkan beberapa distro linux yang disesuaikan dengan jenis pekerjaan penggunanya.

3.MACHINTOS

.mac-os-x

Machintos (MAC OS) adalah sistem operasi komersil berasaskan GUI (Graphical User Interface) yang tetap menjaga integritinya dengan cara memohon hanya khusus pada peranti produknya Apple sahaja. Sebagaimana windows, machintos juga telah mempunyai berbagai versi untuk produk Apple.

4.NOVELL NETWARE

Novell-Operating-Sistem

NOS adalah sistem operasi rangkaian yang dibangunkan oleh Novell Corporation, OS ini menyediakan akses file remote telus dan juga melayani berbagai rangkaian pengedaran, termasuk sharing printer dan sokongan pelbagai aplikasi seperti pemindahan e-mel serta akses pangkalan data.

5.IBM OPERATING SYSTEM

OperatingSystems_0

UNIX adalah Sistem Operasi yang dicipta oleh Ken Thompson dan Dennis Ritchie, dibangunkan oleh AT & T Bell Labs. UNIX direka sebagai Sistem Operasi yang mudah alih, Multi-Tasking dan Multi-User. Sistem Operasi UNIX lebih menekankan diri pada Workstation dan Server, Kerana faktor ketersediaan dan keserasian yang tinggi menyebabkan UNIX boleh digunakan, disalin dan diubahsuai sehingga UNIX pun dibangunkan oleh banyak pihak dan menyebabkan banyak sekali varian dari UNIX ini. UNIX sendiri ditulis dalam bahasa C sehingga UNIX pun sama dengan DOS iaitu Line / Text Command Based selain itu UNIX pun merupakan Sistem Operasi yang secure berbanding dengan Sistem Operasi lain, kerana setiap fail, direktori, user dan group mempunyai set izin tersendiri untuk dicapai. Kerana adanya sokongan Projek GNU, maka selanjutnya UNIX berkembang menjadi LINUX (Salah satu varian UNIX).

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s